(Kuva: Tero Hakala)

Polkuni Katrin kanssa ristesi ensimmäistä kertaa aivan 2000-luvun alussa, kun me molemmat työskentelimme Nokian tutkimuskeskuksessa. Viimeistelin tutkimustyöni ohella väitöskirjaa päälle puettavista tietokoneista ja niillä käytettävistä kartoista, ja Katri työsti vastaavasti 3D-karttoihin liittyvää diplomityötään. Hän otti minuun yhteyttä saatuaan tietää, että molempien työt liittyivät yhteiseen mielenkiinnon kohteeseen, karttoihin ja paikkatietoon. Myöhemmin valitsin Katrin johtamaani tiimiin, jossa tutkimme samoja aiheita.

Katri osoittautui teräväksi ja tunnolliseksi tiimiläiseksi, ja yhteistyömme sujui alusta alkaen jouhevasti. Olimme samalla aaltopituudella. Ei siis ihme, että kun minua pyydettiin tekemään koko Nokian kattava tilannekartoitus yhtiön käyttökokemuksen tilasta, pyysin Katrin avukseni tekemään tutkimusta, haastatteluja ja juurisyyanalyysejä. Tuon intensiivisen hankkeen aikana huomasimme paitsi olevamme persooniltamme lähes toistemme vastakohtia, myös täydentävämme toisiamme ja muodostavamme erinomaisen taisteluparin.

Esiselvitys toimi lähdemateriaalina sitä seuranneessa Nokian käyttökokemusstrategian laadinnassa, jossa olimme myös tiiviisti mukana. Strategiatyön seurauksena siirryin MeeGo-organisaatioon seuraavan sukupolven puhelinkehityksen pariin. Halusin luottopelaajia tiimiini, joten värväsin Katrin mukaan. Yhteinen taipaleemme jatkui uusissa ympyröissä.

Jonkin ajan jälkeen tuumasin nähneeni Nokiaa riittävästi, joten päätin ottaa loikan tuntemattomaan. Irtisanouduin ja perustin veljeni Jaakon kanssa palvelumuotoiluyhtiö Leadin Oy:n. Katri seurasi sivusta, miten lähdimme toteuttamaan unelmaamme.

Vajaan vuoden toiminnan jälkeen teimme strategisen päätöksen alkaa kasvattaa yhtiötä. Saman tien tarjosin Katrille illallisen ja kysyin, haluaisiko hän irtisanoutua hyvin palkatusta esimiestyöstään Nokialla, tehdä oman hyppynsä ja tulla startuppiimme myyntijohtajaksi. Luonnollisesti Katri oli heti valmis, vaikka esittikin hetken aikaa epäileväistä. Hänellä ei ollut päivääkään kokemusta myynnistä, mutta tehdessähän sitä oppii ja luottamus on kaikki kaikessa, totesin. Katri oli sitten mukana Leadinin ydintiimissä ja hallituksessa vuodesta 2010 aina kevääseen 2017 saakka, jolloin kilpaileva yritys osti Leadinin koko osakekannan.

Leadinista kasvoi kansainvälinen menestystarina. Yhtiön kasvun myötä koimme lukemattomat yrittäjyyteen niin saumattomasti kuuluvat voittojen ja ahdinkojen hetket: sen kun kassa hupeni olemattomiin, kun e-laskut lakkasivat toimimasta, tai kun käytännössä kaikki avainasiakkaamme katosivat yhden kevään aikana taantuman myötä – ja toisaalta sen kun saimme Jaguar Land Roverin asiakkaaksi, nostimme avainasiakasmallin siivilleen ja avasimme Swansean toimiston. Kaiken tuon keskellä rakensimme palveluportfoliota, laadimme strategian, teimme myyntiä, kehitimme hallitustyötä, tarjosimme työpaikan yhä useammalle, järjestimme osakeannin, perustimme tytäryhtiöitä ja myöhemmin fuusioimme ne. Elimme ja hengitimme kasvuyrityksen arkea.

Lopulta luovuimme Jaakon kanssa Leadinin omistuksesta kahdeksan vuoden antoisan ja intensiivisen taipaleen jälkeen. Kahden miehen konsulttiyhtiöstä oli kasvanut lähes sadan hengen digitaalisten palveluiden kehitystoimisto, jolla oli toimintaa useassa maassa ja asiakkaita vielä useammassa. Aikaa puutarhalomalle ei kuitenkaan jäänyt kovin paljon, kun Katri lähti vähän myöhemmin seuraamaan omaa unelmaansa ja pyysi tällä kertaa minut mukaan omaan uuteen yritykseensä. Miten olisin voinut sanoa ei, kaiken yhdessä koetun jälkeen? Via Nova Partners oli syntynyt. Tiesin, että edessä olisi uusi mielenkiintoinen polku kuljettavaksi. Nyt oli tullut aika auttaa muita menestymään.

Juha Lehikoinen on toinen Via Nova Partnersin perustajista. Hän on kokenut kasvuyrittäjä ja hallitusammattilainen.