Elämme maailmassa, jossa ainoa pysyvä asia tuntuu olevan muutos. Siten muutoksen hallinta on usein liike-elämässä menestymisen edellytys. Lisäksi yrityskontekstissa menestyminen edellyttää usein kasvua, joka taas luo muutosta. Voisi väittää, että menestykseen tähtäävä kasvuyritys on aina sisäisessä muutoksen tilassa.

Muutoksen – tai kasvutarpeen – tunnistaminen ja hyväksyminen on ensimmäinen askel muutoksen hallintaan. Jos liiketoimintaympäristö jatkuvine muutoksineen ovat myrskyävä meri, jolla tuulet puhaltavat oikukkaasti milloin mistäkin suunnasta, sen täydellinen hallinta on kuitenkin mahdotonta. Silloin on päätettävä, haluaako pyrkiä turvasatamaan tyynille vesille vai opetellako surffaamaan aalloilla. Surffaajalle on tiedossa välillä rankkaakin kyytiä, mutta matka saattaa olla erittäin palkitseva.

Surffaaminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin myrskyn armoille heittäytyminen ja onnenpotkun odottelu. Jos vaikkapa ajattelet, että ”muuttuvassa maailmassa yritykselle on turha luoda strategiaa, koska se on kuitenkin jo huomenna vanhentunut” olet heittäytynyt myrskyn armoille. Siinä missä turvasatamaan pyrkivä hakkaa strategian kiveen ja pitää siitä kynsin hampain kiinni, surffaaja taas luo strategian, jonka mukainen tavoite joustaa ajassa, ja jonka saavuttamiseen käytettävät keinot ovat nopeasti sovellettavissa muuttuviin tilanteisiin. Silloin kaikki myrskyssä kanssasi surffaavat osaavat kääntää katseensa samaan suuntaan, vaikka surffaustekniikat vähän toisistaan eroaisivatkin. Majakka on yhteinen.

Muutos aiheuttaa siis tarvetta muuttaa asioita. Asioiden muuttaminen ei ole kuitenkaan itsetarkoitus. Ennen muutoksen tekemistä on syytä ymmärtää, miksi muutos tehdään ja mitkä sen kerrannaisvaikutukset ovat. Joskus voi käydä niin, että lääke aiheuttaa pahempia sivuvaikutuksia kuin itse tauti.

Valitsitpa sitten surffauksen tai turvasataman, ota yhteyttä. Etsitään yhdessä sinulle sopiva tapa hallita muutosta.

Juha Lehikoinen on toinen Via Nova Partnersin perustajista. Hän on kokenut kasvuyrittäjä ja hallitusammattilainen, joka on valinnut surffauksen.