Oletko koskaan ihmetellyt, miksi ihmiset käyttäytyvät arkipäiväisissä tilanteissa niin eri tavoin? Yksi kritisoi aina ja kaikkea. Toinen katsoo maailmaa ruusunpunaisten silmälasien läpi eikä suostu hyväksymään elämän realiteetteja. Kolmas jyrää kaikki alleen salamannopeilla päätöksillään. Ja neljäs kiertelee ja kaartelee mielipiteidensä kanssa asiasta riippumatta.

Stereotyyppisille kuvauksille muiden käytöksestä on helppo nauraa, etenkin jos tunnistaa kuvauksista työtoverin tai pari. Hankaluuksia voi tulla, kun tulkitsemme toisten käytöstä todellisissa tilanteissa pelkästään omista lähtökohdista käsin.

Erilaisen käytöksen taustalla on ihmisten erilaiset temperamentit ja persoonallisuudet, erilainen tapa havainnoida ja reagoida ympäröivään maailmaan. Ainainen kritisoija pyrkii tunnistamaan ja eliminoimaan riskit etukäteen ja parantaa näin suunnitelmien laatua. Ruusunpunaisten lasien takana on muista aidosti välittävä tsemppari, joka omalla positiivisuudellaan kannustaa muita parempaan suoritukseen. Jyrä on sitoutunut toimintaan ja haluaa varmistaa, että asiat etenevät. Hänellä on tarpeeksi rohkeutta tehdä vaikeitakin päätöksiä. Ja omien mielipiteidensä kanssa tuskaileva kaveri onkin synnynnäinen diplomaatti, joka saa eri osapuolet löytämään yhteisen maaperän tulehtuneessakin tilanteessa.

Kun tunnistamme ja tunnustamme yksilöiden väliset luontaiset erot vuorovaikutustilanteissa, yhteistyö helpottuu. Toinen ei olekaan oudosti käyttäytyvä ääliö, vaan asioita eri näkökulmasta tarkasteleva lähimmäinen.

Vuorovaikutustyylejä kuvataan usein neljällä eri värillä: sininen, punainen, keltainen ja vihreä. Värit auttavat hahmottamaan ja muistamaan eri tyyleille tyypillisen tavan toimia. Yllä olevissa esimerkeissä sininen on riskit tunnistava kriitikko, punainen rohkea päättäjä, keltainen iloinen tsemppari ja vihreä yhteistä maaperää etsivä diplomaatti.

On hyvä huomata, että tuskin kukaan meistä reagoi aina ja kaikissa tilanteissa saman värin mukaisesti. Tyypillinen tapa toimia voi vaihtua tilanteesta toiseen ja muuttua elämän eri vaiheissa. Tyypillinen reaktio on myös eri asia kuin tietoisesti valittu toiminta. Vaikka kuinka olisi luontaista etsiä toisten suunnitelmista virheitä, voi tietoisesti päättää olla tällä kertaa kannustava. Tai vaikka oman mielipiteen esittäminen suuren yleisön edessä epäilyttää, voi tietoisesti päättää kertoa sen selkeästi seuraavassa tiimipalaverissa.

Parhaimmillaan luontaisten vuorovaikutustyylien tunnistaminen ja ymmärtäminen auttaa toimimaan paremmin erilaisten ihmisten kanssa. On helpottavaa tiedostaa mistä toisen reaktio saattaa kummuta. Ei hän olekaan tahallaan hankala, vaan pelkästään erilainen kuin minä.

Jos haluat tietää asiasta enemmän, lisää lukulistallesi esim. Tony Dunderfeltin Tunnista temperamentit (PS-kustannus 2012) tai Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni (Atena 2017). Myös Via Novan valmennuksissa pääset tutustumaan omaan luontaiseen tyyliisi vuorovaikutustilanteissa ja miettimään miten se näkyy elämässäsi ja työssäsi.

Katri Koli on toinen Via Nova Partnersin perustajista ja luontainen diplomaatti. Hänen tavoitteensa on lisätä merkityksellisyyttä omassa ja muiden elämässä.